Rib-eye, ibland känd som skotsk filé eller entrecôte, är en av de mest populära stekarna i världen. Den kommer från Longissimus Dorsi-muskeln, som löper längs ryggraden och inte gör för mycket arbete, vilket ger den en härlig mjuk konsistens.
Det som gör att den verkligen sticker ut är allt det underbara marmorerade fettet som rinner genom köttet (inklusive ett "öga" av fett i mitten, därav köttets namn), som när den tillagas smälter och går över i biffen. Detta ger extra biffig smak och en saftig, fuktig och mjuk konsistens.
En rib-eye steak kan komma var som helst från det sjätte till det tolfte revbenet och vilken ände den kommer från bör diktera hur den ska tillagas.
Mittsnittet är det vanligaste (och ofta det du hittar när du köper rib-eye steak från stormarknader). Den innehåller en del av fettlocket tillsammans med en fin mängd marmorering. Sedan har vi de två ändarna: kort länd och chuck. Den korta länden har lite eller inget av locket och mindre marmorering, vilket är mer lämpat för personer som föredrar mindre fett. Chuckänden innehåller dock mer marmorering och har den största delen av locket påsatt. För att få ut mesta möjliga smak ur en rib-eye, fråga din slaktare om biffar skurna från chuckänden.
Du kan också få ribeye fäst vid benet eller den allt populärare tomahawk-steken som fästs på hela det fransktrimmade revbensbenet (och ser ut som något en grottman skulle stoppa i sig).
När du köper din köttbit, leta efter en fin djupröd färg med mycket marmorering. Välj 2,5–3 cm tjocka köttbitar som har lagrats för maximal smak. Att köpa ekologiskt och frigående ger också bättre kvalitet på kött.
Detta är den klassiska metoden att tillaga köttet och det bästa sättet att lära sig hur du gillar din stek tillagad. Du kan styra värmen och justera om steken får färg för snabbt, och förstå hur steken ska kännas i olika skeden av tillagning. Till skillnad från magrare biffar som filé, som kan serveras mycket rare, är det bäst att tillaga rib-eye till åtminstone medium-rare, eftersom detta ger fettet tillräckligt med tid för att smälta ner och smaksätta köttet.
Ingredienser
Ta ut steken från kylen minst en halvtimme innan tillagning så att den får rumstemperatur. Detta är ett viktigt steg för att säkerställa en konsekvent tillagning genom hela steken
När du är redo att tillaga, krydda steken generöst. Strö över rikligt med salt och peppar på båda sidor från höjden för att få en jämn täckning
Få din stekpanna rykande varm. Om du lagar 2 stekar, se till att din panna är tillräckligt stor för att passa biffarna med gott om plats – om inte, använd 2 pannor och värm upp båda samtidigt. Lägg till steken i pannan och stek på medelhög värme i 2–3 minuter på varje sida (beroende på tjocklek och hur välstekt du gillar din stek). Som en mycket grov guide bör en 3 cm tjock biff tillagas medium-rare efter 5 minuter. Om du har en kötttermometer ska innertemperaturen vara 50°C för rare 60°C för medium och 70°C för välstekt.
Efter att ha vänt steken för första gången, tillsätt smöret med timjan och vitlök och ös i en minut. För att göra detta, luta pannan mot dig så att smöret samlas i botten av pannan, häll sedan tillbaka smöret över steken upprepade gånger.
Ta ut steken från pannan och låt vila i 5 minuter. Bli inte frestad att hoppa över det här steget eftersom det är ett viktigt steg – under tillagningsprocessen drar partiklarna i köttet ihop sig, så om du skär i det direkt efter tillagning kommer all köttsaft att strömma ut på brädan. Vilotiden gör att partiklarna kan slappna av och absorbera sina vätskor igen, vilket innebär att du inte förlorar någon av dessa läckra safter när du skär
Skiva steken tvärs över fibrerna, krydda och servera med valfria sidor och sås